Sophie

Het leven en werk van Sophie van Dijk zijn niet eenvoudig te comprimeren tot een inleidende tekst op deze website. Als kleuter maakte zij in haar geboorteplaats in het Gooi deels bewust de Tweede Wereldoorlog mee. In welke mate dat mede haar karakter heeft gevormd valt niet te zeggen. Sophie is van nature introvert en dat maakt dat ze al vroeg dacht in beelden.

Kunstacademie

Kunst en reclame

Na de kunstacademie kwam zij in aanraking met de wereld van de reclame, waarin gewerkt werd met analoge fotografie en het zelf tekenen en opzetten van onder andere werktekeningen, logo’s en teksten, in die tijd zonder behulp van computers. Een jarenlange carrière volgde bij reclamebureau Ogilvy & Mather, toen nog gelegen aan de Keizersgracht te Amsterdam.

In haar vrije tijd werd het tekenen al snel aquarelleren, volgde zij lessen en bekwaamde zij zich in de techniek van de waterverf. Door een bevriende uitgever zijn daar kaarten van gemaakt, welke onder andere tijdens de diverse exposities verkocht werden.

Van water- naar olieverf

Vanaf de tweede helft van haar leven volgde de switch van waterverf naar olieverf. Ook daarvan is een selectie op deze website te vinden. Het is slechts een gedeelte, want de meeste werken zijn ooit verkocht of weggegeven. 

Nu de leeftijd van Sophie vordert is helaas de kwaliteit van haar ogen dermate afgenomen, dat het schilderen nog wel een tijdverdrijf is, maar het niveau en de precisie helaas niet meer kunnen worden geëvenaard. Het aanvaarden van fysieke gebreken is voor elk mens een heel proces. Gezegd moet worden dat haar belangstelling voor tuinieren, haar kennis van bloemen en planten en haar vrolijke kijk op het leven, tot uitdrukking komen in haar aquarellen en andere schilderijen.

Licht onder de horizon 

De zon ging in een zee van goud en roze onder 

en ‘k dacht verdrietig: nu is ‘t allemaal gedaan,

en het duurt nog uren, voordat ze weer op zal gaan- 

En toen, opeens, zag ik het lichte kleurenwonder! 

Al was de zon gedaald onder de horizon,

de wolken kregen onbeschrijflijk mooie kleuren:

oranje-rood en geel en paars. Ik zag ‘t gebeuren

dat iedere minuut de lucht aan schoonheid won.

Zó zag ik in mijn leven soms de zon verdwijnen,

en ik was bang, dat nu de zwarte nacht begon;

maar uit een bron van licht, onder de horizon,

zag ik de kleuren van de regenboog verschijnen. 

Gedicht: Nel Benschop